Vuoden 2017 Miina Sillanpää -tunnustus myönnettiin Professori Heikki Hiilamolle

Miina Sillanpään Seura myönsi vuoden 2017 tunnustuksen yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta Professori Heikki Hiilamolle merkittävänä hyvinvointipolitiikan, erityisesti perhepolitiikan sekä eriarvon ja köyhyyden tutkijana ja asiantuntijana. Hänen tapansa sanoittaa yhteiskunnan tilaa ja politiikkatoimenpiteiden vaikutuksia tarjoaa tärkeitä herätteitä niin päätöksentekoon kuin julkiseen keskusteluun. Heikki Hiilamo on laajalti eri tahojen arvostama yhteiskunnallinen toimija.

Tunnustus jaettiin Miina Sillanpään Seuran järjestämässä seminaarissa ”Järjestöt – yhteiskunnan kivijalka vai katoava voimavara?” torstaina 28.9.2017. Lue Heikki Hiilamon puhe 280917

Seminaari “Järjestöt – yhteiskunnan kivijalka vai katoava voimavara?” 28.9.2017 klo 12-16

Miina Sillanpään Seura järjestää seminaarin, joka peilaa ajankohtaisia näkökulmia ja haastaa pohtimaan järjestöjen merkitystä. Tarkempi ohjelma, paikka ja ilmoittautumistiedot: Järjestöt yhteiskunnan kivijalka vai katoava voimavara Kutsu (pdf) Lue seminaarikooste ja tutustu esitysmateriaaleihin Seminaarit-alasivulla.

Kirjeitä Miina Sillanpäälle -ääniteos

Kuvataiteilija Suvi Nurmen äänitaideteos “Kirjeitä Miina Sillanpäälle” on nyt pysyvästi kuunneltavissa Soihtu-muistomerkin yhteydessä. Vuonna 2016 Miinan 150-vuotissyntymäpäivän kunniaksi toteutettu teos sisältää ääninäyttelijän voimin dramatisoituja tekstejä, jotka taiteilija on koonnut yhdistelemällä otteita Miina Sillanpään todellisista päiväkirjamerkinnöistä, kirjeenvaihdosta, elämäkerroista ja häntä koskevista lehtiartikkeleista. Teos on kuunneltavissa omalla älypuhelimella skannaamalla patsaan jalustassa oleva QR-koodi.

Lue tiedote ääniteoksesta tästä.

Miina Sillanpään muistaminen 5.6.2017

Miina Sillanpään Soihtu-muistomerkille kerääntyi perinteisesti Miinan työtä jatkavia tahoja ja hänen arvonsa jakavia henkilöitä. Vuosittainen kukitus tapahtuu Miinan 4.6. syntymäpäivän tienoilla ja läsnä olivat mm. Helsingin Ensikodin, Ensi- ja turvakotien liiton, Miina Sillanpään Säätiö ja Miina Sillanpään Seuran edustajia sekä Seuran kunniajäsen presidentti Tarja Halonen. Helsingin Ensikodin puheenjohtaja Kirsi Suvensalmi piti muistopuheen Miina Sillanpäästä.

Suvensalmi Miinan patsaalla 050617 (pdf)

Miina Sillanpään ja kansalaisvaikuttamisen liputuspäivä 1.10.2017

Sisäministeriö suosittelee liputusta 1.10.2017 Miina Sillanpään ja kansalaisvaikuttamisen kunniaksi. Suomi 100 -juhlavuonna sisäministeriö on antanut suosituksen liputuksesta myös vakiintuneiden liputuspäivien lisäksi.

Lue sisäministeriön tiedote tästä.

Miina Sillanpään Seura jatkaa aktiivista työtä Miina Sillanpään ja kansalaisvaikuttamisen liputuspäivän vakiinnuttamiseksi.

Miina Sillanpää -näyttely

Miina Sillanpään 150v. juhlanäyttely on valmistunut Miina Sillanpään Seuran ja Forssan museon yhteistyönä, ja se kiertää Kanta-Hämeen ja Pääkaupunkiseudun kirjastoja 2016–2017 kahtena kopiona. Näyttely on osa Suomi 100 -ohjelmaa. Näyttelyä ovat tukeneet: Miina Sillanpään Säätiö, Louna-Kirjastot, Helsingin kaupunginkirjasto, Tradeka, HOK-Elanto ja Kansan Sivistysrahasto. Näyttelyn kiertoa Kanta-Hämeessä koordinoi Forssan kirjasto/Maarit Järveläinen ja pääkaupunkiseudulla Miina Sillanpään Seura/Rauli Warto. Näyttely kiertää pääkaupunkiseudulla seuraavasti (listaa päivitetään):

• Vallilan kirjasto 4-31.1.2017
  • Pasilan kirjasto 1.-28.2.2017
  • Eduskunnan kirjasto 14.2-15.3.2017
  • Itäkeskuksen kirjasto (Stoa), maaliskuu
  • Kirjasto 10, huhtikuun 2 ensimmäistä viikkoa
  • Paloheinän kirjasto, toukokuu
  • Lauttasaaren kirjasto, kesäkuu
  • Vuosaaren kirjasto, elokuu
  • Arabianrannan kirjasto, syyskuu
  • Herttoniemen kirjasto, lokakuu

Näyttelyn toinen kopio kiertää Kanta-Hämeen kirjastoissa maaliskuulle 2018: Miina Sillanpää -näyttely kiertoaikataulu Kanta-Häme (pdf)

Miina Sillanpää – Edelläkävijä -kirja on julkaistu

Miina Sillanpää, Edelläkävijä kirjan (kustantaja SKS) kirjoittaja professori Aura Korppi-Tommola on rajannut sen teemat neljään osa-alueeseen, jotka olivat keskeisiä Miina Sillanpään työssä: lastensuojelu ja ensikotitoiminta, palvelijattaret ja kotitaloustyö, naisten yhteistyö ja tasa-arvo sekä naisten ihmisoikeudet. Teemat kuvaavat hyvin sitä, miten Miinan työn keskiössä olivat heikompiosaiset ja miten hän aina etsi yhteiskunnallista oikeudenmukaisuutta kaikille. Naisten yhteistyö taas kertoo siitä, miten Miina aina etsi yhteistyökumppaneita, sos.dem. naisista mutta myös eduskunnassa yli puoluerajojen.

Kirja tuo esiin myös kaksi puolta, jotka Miina Sillanpäästä puhuttaessa ovat jääneet hieman vähemmälle huomiolle: kansainvälisyys ja toisaalta pitkä ura Helsingin kaupunginvaltuustossa ja toimikunnissa. Kirjan juonteena kulkee myös Miina Sillanpään elämänvaiheet köyhästä lapsuudesta ja lapsityöläisen asemasta eduskuntaan ja aina ministeriksi saakka.

Kirja liittyy paitsi Miina Sillanpään 150-vuotisjuhlintaan myös Suomi 100-juhlavuoteen. Se sai SUOMI 100 –tunnuksen ensimmäisenä kirjana.

Juhlavuoden 2016 Miina Sillanpää -tunnustus myönnettiin piispa Irja Askolalle

irja-askola-350Miina Sillanpään Seura on myönsi juhlavuonna tunnustuspalkinnon 2016 yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta piispa Irja Askolalle. Tunnustus myönnettiin työstä tasa-arvon, solidaarisuuden ja monikulttuurisuuden merkittävästä edistämisestä. Piispa Irja Askola on korostanut suvaitsevaisuuden ja lähimmäisenrakkauden tärkeyttä nykyisessä asenneilmastossa. Hän on ottanut rohkeasti kantaa vähäosaisten, tasa-arvoisen avioliittolain sekä turvapaikan hakijoiden inhimillisen kohtelun ja perheiden yhdistämisen puolesta.

Tunnustus luovutettiin syyskuun 14. päivänä tilaisuudessa, jossa julkaistiin professori Aura Korppi-Tommolan kirja “Miina Sillanpää. Edelläkävijä”.

Mar 11, 2015 | Posted by | 0 comments