JUHLAVUOSI 2016

Miina Sillanpää 150 vuotta

Lue kooste vuonna 2016 vietetystä Miina Sillanpään juhlavuodesta tästä.

Juhlavuonna 2016 Miina Sillanpään Seura ja lukuisat muut yhteisöt, kuten valtio, kunnat ja järjestöt muistivat Miina Sillanpäätä, merkittävää kansalaisvaikuttajaa ja toimijaa. Juhlavuoden suojelijana toimi presidentti Tarja Halonen ja juhlavuotta valmisteltiin laajassa kansalaisjärjestöjen yhteistyössä ja arvovaltaisen valtuuskunnan avustuksella.

Juhlavuoden valtuuskunnan puheenjohtajana oli kansanedustaja Tuula Haatainen ja jäseninä: piispa Irja Askola, Helsingin hiippakunta; kansanedustaja Tarja Filatov; pääsihteeri Kristiina Kumpula, Suomen Punainen Risti SPR; entinen pääministeri Paavo Lipponen; toimitusjohtaja Matti Niemi, HOK-Elanto; johtaja Tuire Santamäki-Vuori,  THL hyvinvointiosasto; puheenjohtaja Ann Selin, Palvelualojen ammattiliitto PAM; puheenjohtaja Vappu Taipale, Vanhus- ja lähimmäispalvelun liitto; apulaiskaupunginjohtaja Ritva Viljanen, Helsingin kaupunki.

Juhlavuoden valtuuskunnan jäsenet kirjoittivat Miina Sillanpää –blogia vuonna 2016. Twitteriin ja Facebook:iin päivitettiin ahkerasti juhlavuoden ajankohtaisia asioita ja tapahtumia. Linkit sosiaaliseen mediaan ja blogiin löydät sivun alalaidasta.

Miina Sillanpäästä tehtiin juhlavuoden kunniaksi lyhytdokumentti, kirja ja näyttely, joista lisätietoa Aineistot-sivulla.

Miina Sillanpään ja kansalaisvaikuttamisen liputuspäivä 1.10.

Miina Sillanpää 150 vuotta -juhlavuoden ja kansalaisvaikuttamisen kunniaksi liputettiin 1. lokakuuta 2016. Sisäministeriö antoi asiassa valtion virastoja ja laitoksia koskevan määräyksen ja suositti vastaavaa yleistä liputusta. Sisäministeriö ja Helsingin yliopiston almanakkatoimisto ovat 19.3.2021 tiedottaneet, että suomalaiseen kalenteriin merkitään vuodesta 2023 alkaen vakiintuneena liputuspäivänä “Miina Sillanpään päivä, kansalaisvaikuttamisen päivä” 1.10. Samana päivänä vietetään myös Järjestöjen päivää. Lue Miina Sillanpään Seuran tiedote.

Juhlavuoden tapahtumia

Miina Sillanpää 150-vuotta – juhlavuoden avajaiset

Miina Sillanpään 150-vuotisjuhlavuoden avajaisia vietettiin 4.2.2016 Helsingissä reilun 80 hengen voimin. Avajaisissa oli läsnä myös juhlavuoden suojelija Tarja Halonen. Miinaa muisteltiin sekä kunnioittanen että innokkaasti ja hänen henkeään, toimintaansa ja arvoja todettiin tarvittavan myös nykypäivänä. Miina Sillanpää -lyhytdokumentti “Tahtoa, uskoa, uskallusta” sai ensi-iltansa ja on katsottavissa Seuran sivuilta. Lue Miina Sillanpään Seuran puheenjohtajan Kirsti Rissasen tervetuliaispuhe sekä kooste tilaisuuden annista alla olevista linkeistä.

Avajaiset uutinen (pdf)

Avajaiset Kirsti Rissasen puhe (pdf)

Miina Sillanpään Seuran vetoomus turvaa hakevien lapsiperheiden puolesta

Miina Sillanpään Seura esitti juhlavuoden avauksessa vetoomuksen valtiolle, kunnille ja kansalaisyhteiskunnan toimijoille turvaa hakevien lapsiperheiden puolesta. Lue vetoomus alla olevasta linkistä.

Miina Sillanpään Seuran vetoomus 4.2.2016 (pdf)

Avajaiset 040216 3

Juhlavuoden suojelija Presidentti Tarja Halonen ja Miina Sillanpään Seuran puheenjohtaja Kirsti Rissanen

Miina Sillanpään 150-vuotisjuhlavuoden viettoa kesäkuussa

Miina Sillanpään 150-vuotisjuhlavuotta juhlittiin yli sadan hengen seurassa 6.6. Soihtu-muistomerkillä, lähes kahden sadan osallistujan kanssa samana päivänä Kansalaispäivällisillä sekä 7.6. Säätytalolla seminaarissa. Lue uutinen ja tutustu tilaisuuksissa pidettyihin juhlapuheisiin.

Juhlapäivä 6.6.2016 uutinen (pdf)

Kirsti Rissasen puhe patsaalla (pdf)

Tuire Santamäki-Vuoren tervehdys patsaalla (pdf)

Presidentti Tarja Halosen puhe Kansalaispäivällisillä (pdf)

Professori Juho Saaren juhlapuhe (pdf)

Kirsti Rissanen puhe KANE:n seminaarissa (pdf)

Helsingin Työväen orkesterin kokoonpano soittamassa Miina Sillanpään Soihtu-muistomerkillä 6.6.2016

Nainen ja ääni – Miina Sillanpää 150 vuotta. Juhlaseminaari Eduskunnassa 28.9.2016

Seminaari alkoi juhlavasti Miina Sillanpään puheella 10. päivänä kesäkuuta 1907. Siinä Miina puhemiehen estelyistä huolimatta totesi, että ”Minä kumminkin käytän puheenvuoroa” ja puhui vaikuttavasti kotien perustamisesta aviottomille äideille.

Lue lisää seminaarista tästä

Seminaari on katsottavissa tallenteena tästä

Helsinkiläisten parhaaksi – Miina Sillanpää 150 vuotta -seminaari 15.11.2016

Miina Sillanpää oli helsinkiläinen vaikuttaja. Hän oli kaupunginvaltuutettu, lastensuojelulautakunnan varapuheenjohtaja, kouluruokailun ”äiti”, keskuskeittiötoiminnan käynnistäjä ja kotitalouslautakunnan puheenjohtaja. Miina Sillanpään työ vaikuttaa edelleen helsinkiläisten elämään. Lue kooste Helsingin kaupungintalolla marraskuussa järjestetystä seminaarista esityksineen.

Tapahtumakalenteri

Juhlavuoden 2016 tapahtumia koottiin Miina Sillanpään Seuran ylläpitämään tapahtumakalenteriin, mukana sekä valtakunnallisia että paikallisia Miina Sillanpää –tapahtumia. Tarkemmat tiedot ja kattavamman tapahtumalistan koko juhlavuoden tapahtumista löydät oheisesta liitetiedostosta.

tapahtumakalenteri-liite-12_2016 (pdf) Päivitys 7.12.2016

Vuonna 2017

Miina Sillanpää -näyttely ja Miina Sillanpää – Edelläkävijä -kirja ovat saaneet Suomi 100- tunnukset, joten ne tullaan näkemään esillä myös vuoden 2017 aikana. Näyttely jatkaa kiertoa sekä Kanta-Hämeessä että pääkaupunkiseudulla.

Miina Sillanpää 150 vuotta  – juhlavuoden tukijat

Kansan Sivistysrahasto on myöntänyt tukea juhlavuoden järjestelyihin ja Miina Sillanpää -näyttelyn toisintamiseen.

Miina Sillanpään seura on saanut apurahan  Jenny ja Antti Wihurin rahastolta Metropolia-ammattikorkeakoulun opiskelijatyönä (Roosa Kuosmanen ym). laadittavaa videota varten.

HOK Elanto ja Tradeka-palvelut oy ovat myöntäneet rahoitusta Miina Sillanpää -näyttelylle.

Eri tahot, kuten Sosiaalidemokraattiset naiset ja Vakuutusyhtiö Turva, ovat auttaneet rahallisesti juhlavuoden tapahtumajärjestelyissä ja osallistuneet tilaisuuksien tarjoilukustannuksiin.

Miina Sillanpään Seura kiittää yhteistyökumppaneita arvokkaasta tuesta juhlavuodelle.

Mar 11, 2015 | Posted by | 0 comments
Premium Wordpress Themes by UFO Themes