Aineistot

Miina Sillanpää -lyhytdokumentti “Tahtoa, uskoa, uskallusta”

Miina Sillanpään elämästä julkaistiin juhlavuoden kunniaksi lyhytdokumentti (noin 9 min), tekijöinä Metropolia Ammattikorkeakoulun Elokuvan ja television tutkinto-ohjelma. Copyright: Miina Sillanpään Seura.

Lyhytdokumentti on saatavilla myös englanniksi tekstitettynä, kyselyt: miinasillanpaan.seura@gmail.com

Miina Sillanpää -näyttely “Täytyy tahtoa, täytyy uskoa, täytyy uskaltaa”

Miina Sillanpään 150-vuotisjuhlavuoden näyttely on valmistunut Miina Sillanpään Seuran ja Forssan museon yhteistyönä, ja se kiertää Kanta-Hämeen ja Pääkaupunkiseudun kirjastoja 2016–2017 kahtena kopiona. Näyttely on osa Suomi 100 -ohjelmaa. Näyttelyä ovat tukeneet: Miina Sillanpään Säätiö, Louna-Kirjastot, Helsingin kaupunginkirjasto, Tradeka, HOK-Elanto ja Kansan Sivistysrahasto. Näyttelyn kiertoa Kanta-Hämeessä koordinoi Forssan kirjasto/Maarit Järveläinen ja pääkaupunkiseudulla Miina Sillanpään Seura/Rauli Warto. Näyttely kiertää pääkaupunkiseudulla seuraavasti (listaa päivitetään):

Vallilan kirjasto 4-31.1.2017
Pasilan kirjasto 1.-28.2.2017
Eduskunnan kirjasto 14.2-15.3.2017
Itäkeskuksen kirjasto (Stoa), maaliskuu
Kirjasto 10, huhtikuun 2 ensimmäistä viikkoa
Paloheinän kirjasto, toukokuu
Lauttasaaren kirjasto, kesäkuu
Vuosaaren kirjasto, elokuu
Arabianrannan kirjasto, syyskuu
Herttoniemen kirjasto, lokakuu

Näyttelyn toinen kopio kiertää Kanta-Hämeen kirjastoissa maaliskuulle 2018: Miina Sillanpää -näyttely kiertoaikataulu Kanta-Häme (pdf)

Miina Sillanpää. Edelläkävijä -kirja

Professori Aura Korppi-Tommolan kirjoittama kirja Miina Sillanpäästä, hänen elämäntyöstään ja nyky-yhteiskunnan yhtymäkohdista julkaistiin 14.9.2016. Kirjan nimi, Edelläkävijä kuvaa hyvin Miina Sillanpäätä. Hän oli aktiivinen ja aikaansaapa monissa asioissa, jotka sittemmin ovat vakiintuneet osaksi yhteiskunnallista toimintaa.

Miina Sillanpää, Edelläkävijä -kirjan (kustantaja SKS) kirjoittaja professori Aura Korppi-Tommola on rajannut sen teemat neljään osa-alueeseen, jotka olivat keskeisiä Miina Sillanpään työssä: lastensuojelu ja ensikotitoiminta, palvelijattaret ja kotitaloustyö, naisten yhteistyö ja tasa-arvo sekä naisten ihmisoikeudet.  Teemat kuvaavat hyvin sitä, miten Miinan työn keskiössä olivat heikompiosaiset ja miten hän aina etsi yhteiskunnallista oikeudenmukaisuutta kaikille. Naisten yhteistyö taas kertoo siitä, miten Miina aina etsi yhteistyökumppaneita, sos.dem. naisista mutta myös eduskunnassa yli puoluerajojen.

Kirja tuo esiin myös kaksi puolta, jotka Miina Sillanpäästä puhuttaessa ovat jääneet hieman vähemmälle huomiolle: kansainvälisyys ja toisaalta pitkä ura Helsingin kaupunginvaltuustossa ja toimikunnissa. Kirjan juonteena kulkee myös Miina Sillanpään elämänvaiheet köyhästä lapsuudesta ja lapsityöläisen asemasta eduskuntaan ja aina ministeriksi saakka.

Esipuheen kirjaan on kirjoittanut professori Maria Lähteenmäki. Kirja liittyy paitsi Miina Sillanpään 150-vuotisjuhlintaan myös Suomi 100-juhlavuoteen. Se sai Suomi100 –tunnuksen ensimmäisenä kirjana.

Vuonna 2017

Miina Sillanpää -näyttely ja Miina Sillanpää – Edelläkävijä -kirja ovat saaneet Suomi 100- tunnukset, joten ne tullaan näkemään esillä myös vuoden 2017 aikana. Näyttely jatkaa kiertoa sekä Kanta-Hämeessä että pääkaupunkiseudulla.

Tee testi! Kuinka Miina olet?

Testiin pääset tästä.

Miina Sillanpään elämästä selkokielellä

Miina Sillanpää – selkokielinen teksti Raili Mikkasen Suomalaisia suurnaisia -kirjasta on luettavissa oheisesta liitetiedostosta. Se kertoo Miina Sillanpään elämästä, taustasta ja saavutuksista lyhyesti ja helppolukuisesti. Copyright: Raili Mikkanen: Suomalaisia suurnaisia. Opike/KVL ry 2008.

Miina Sillanpää – Suomalaisia suurnaisia (pdf)

Miina Sillanpään yleisurhoollisuusmitali

Miina Sillanpään Seura haluaa kunnioittaa ja juhlistaa Miina Sillanpäätä ja hänen elämäntyötään myös yleisurhoollisuusmitalilla. Se on korutaiteilija Katariina Guthwertin suunnittelema yleisurhoollisuusmitali, jolla ilmaistaan kunnioitusta kuvan henkilöä kohtaa. Lue lisää mitalista ja tilausohjeet tästä: Miina Sillanpään yleisurhoollisuusmitali(pdf)

Kaikki Miinan arvoja ja elämäntyötä kunnioittavat voivat halutessaan tilata mitalin itsellensä ohjeiden mukaisesti.

Mar 11, 2015 | Posted by | 0 comments