Seminaarit

Miina Sillanpään perintö -seminaarisarja

Miina Sillanpään Seura aloitti seminaarisarjan vuonna 2008. Sarjassa on käsitelty naisten näkymätöntä, heikosti palkattua ja huonosti arvostettua palvelutyötä, joka kuitenkin on yhteiskunnan toimivuuden kannalta välttämätöntä.  Seminaareissa on käsitelty myös vanhustenhoidon palvelutyön moninaisuutta ja vanhustyön asemaa markkinayhteiskunnassa sekä maahanmuuttajien asemaa suomalaisessa yhteiskunnassa. Viimeisimmät seminaarit ovat nostaneet esille järjestöjen merkitystä ja asemaa yhteiskunnassa, lasten ja lapsiperheiden tilannetta nykypäivänä sekä kestävää kehitystä, erityisesti naisnäkökulma huomioiden.

Miina Sillanpään Seuran 60-vuotisjuhlaseminaari

Miina Sillanpään Seuran 60-vuotisjuhlaseminaari pidettiin Eduskunnan Pikku Parlamentin auditoriossa noin 100 hengen vilkkaan ja aktiivisen keskustelun hengessä 29.9.2023. Miina Sillanpään Seuran puheenjohtaja, Helsingin ensikodin toimitusjohtaja Tuomas Kurttila juonsi ja avasi tilaisuuden todeten, että Miina ja hänen arvonsa yhdistävät meitä tässä ajassa ja hetkessä – juuri se on hänen perintönsä syvintä osaa. Tutustu uutiskoosteeseen, joka sisältää myös linkit pidettyihin puheenvuoroihin.

Uutiskooste (pdf)

Miina Sillanpään Seuran ja Sosialidemokraattisten Naisten seminaari “Kansalaiset yhteiskunnallisina toimijoina” Paasitornissa

Kansalaiset yhteiskunnallisina toimijoina -seminaari pidettiin 16.11.2021 Helsingin Paasitornissa.
Seminaarissa avattiin näkökulmia Miina Sillanpään aikaan, tasa-arvoon ja tulevaisuuteen.

Puhujina kuultiin presidentti Tarja Halosta, eurooppaministeri ja Sosialidemokraattisten Naisten puheenjohtaja Tytti Tuppuraista, Itä-Suomen yliopiston professori Maria Lähteenmäkeä, Helsingin kaupunginvaltuutettu, kaupunginhallituksen jäsen Elisa Gephardia sekä Miina Sillanpään Seuran varapuheenjohtajaa Eija Sorvaria. Tilaisuudessa jaettiin myös Miina Sillanpään Seuran tunnustuspalkinto professori, historioitsija Maria Lähteenmäelle.

Lue Maria Lähteenmäen puhe tästä.

Tutustu kirjalliseen koosteeseen seminaarista tästä.

Miina Sillanpään Seuran ja Kuluttajaliiton verkkoseminaari perjantaina 20.11.2020

Miina Sillanpää Seura järjesti vuoden 2020 seminaarinsa yhdessä 30-vuotisjuhliaan viettävän Kuluttajaliiton kanssa 20.11.2020.  Kuluttajaliikkeen juuret ulottuvat jo sadan vuoden taakse Miina Sillanpään kansalaistoiminnan alkuun. Seminaarissa pohdittiin, miten nykypäivä ja sillanpääläinen historia kohtaavat kotitalouksien olojen kohentamisessa.

Miina Sillanpään Seuran puheenjohtajan Virpi Dufvan mukaan kuluttajaliikkeen esiäidin Miina Sillanpään ajatukset ovat ajankohtaisempia kuin pitkään aikaan.

”Miina Sillanpää kiinnitti erityistä huomiota muita heikommassa asemassa oleviin talouksiin. Hän pyrki kohottamaan niiden elämänlaatua järkevää kuluttamista ja omatoimisuutta parantamalla,” Dufva kertoo.

Tilaisuudessa asiantuntijapuheenvuorot esittivät Erikoistutkija Marjaliisa Hentilä ja järjestöneuvos sekä Kuluttajaliiton kunniapuheenjohtaja Leena Simonen. Avaussanat esittivät Miina Sillanpään Seuran puheenjohtaja Virpi Dufva ja varapuheenjohtaja Tuire Santamäki-Vuori. Päätössanat lausui Kuluttajaliiton pääsihteeri Juha Beurling.

Tutustu kirjalliseen seminaarikoosteeseen täällä.

Kestävän kehityksen -iltapäiväseminaari 4.6.2018

Seminaarissa käsiteltiin globaalia kestävää kehitystä ekologisista, taloudellisista ja sosiaalisista näkökulmista. Esille nostettiin naisten asema, erityisesti kehittyvissä maissa. Tutustu seminaarikoosteeseen ja saatavilla oleviin aineistoihin.

Seminaarikooste kestävä kehitys 4_2018

Kestävä kehitys -seminaari ohjelma

Halonen Miina Sillanpää diaesitys 04062018

Salminen Ilmi Miina Sillanpää

Shahra Miina Sillanpaa Seminar 040618

Timo Voipio at Miina Sillanpaa 040618

Aiempien vuosien seminaariaineistot

Järjestöt – yhteiskunnan kivijalka vai katoava voimavara? -seminaari 28.9.2017

Seminaari nosti esille järjestöjen merkityksen hyvinvointiyhteiskunnan rakentumisessa ja pohti niiden roolia muuttuvassa yhteiskunnassa. Seminaarin avauspuheenvuoron piti ministeri Risikko ja puhujina oli vaikuttava edustus järjestö- ja yhteiskuntavaikuttajia. Lue seminaarikooste ja tutustu esitysmateriaaleihin.

Järjestöt yhteiskunnan kivijalka vai katoava voimavara (ohjelma)

Järjestöt -seminaarikooste 28092017

Risikko puhereferaatti 280917

Kumpula 280917

Kiukas 280917

Heinilä seminaari 280917

Michaela Moua (tulossa)

Karhinen puhe 28092017

Heikki Hiilamon puhe 280917

Vanhushyvinvointi Markkinayhteiskunnassa -seminaari pidettiin 1.10.14

Miina Sillanpään Seuran vuoden 2014 perinneseminaarin pääteemaksi halusimme nostaa vanhushyvinvoinnin markkinayhteiskunnassa. Halusimme kysyä ja saada myös vastauksia, ovatko vanhukset markkinoiden armoilla tai mitkä ovat onnellisen vanhuuden eväitä. Keskustelun virittäjinä oli monipuolinen poliittisten toimijoiden ja asiantuntijoiden joukko. Liitteenä löydät Ritva Juntusen kirjoittaman koosteen seminaarin annista.

Seminaariohjelma 2014 (pdf)

Miina Sillanpään Seuran seminaarikooste 2014 (pdf)

Seminaarin 1.10.14 esitykset

Pentti Arajärven esitys (ppt)

Kristiina Hautakankaan esitys (ppt)

Timo Saranpään esitys (ppt)

Tuula Haataisen esitys (ppt)

Kaisu Pitkälän esitys (ppt)

Vappu Taipaleen esitys (ppt)

Esa Fagerlundin esitys (ppt)

“Miten päästä Suomi-klubin jäseneksi?” -kysyttiin seuran seminaarissa 1.10.2013

“Miten päästä Suomi-klubin jäseneksi?” kysyttiin Miina Sillanpään Seuran vuotuisessa seminaarissa 1.10.2013. Aihetta lähestyttiin monipuolisesti, puhujina mm. ministeri Päivi Räsänen ja Anja Snellman.

Seminaariohjelma 2013 (pdf)

Seminaaripuheet:

Kirsti Rissanen (pdf)

Päivi Räsänen (pdf)

Marja Pentikäinen (pdf)

”Ikäkatastrofi vai silta tulevaan”

Vuoden 2010 seminaari järjestettiin Lepopirtillä 26.5. ja aiheena oli “Ikäkatastrofi vai silta tulevaan”, jossa haluttiin nostaa esiin vanhushoidon palvelutyön moninaisuutta ja sellaisia vanhustyötä rikastavia käytäntöjä, joita eri hoitoyksiköissä on kehitetty ja kehitteillä.

Osa Ikäkatastrofi vai silta tulevaan -seminaarin puheista:

Maria Guzenina-Richardson (pdf)

Elina Lehto-Häggroth (pdf)

Sari Laitinen (pdf)

Mari Patronen (pdf)

Jaana Pilvinen (pdf)

Naiset arjen taitajina

Miina Sillanpään seura aloitti vuosittain toistuvan seminaarisarjan vuonna 2008. Sarjan kolmen ensimmäisen seminaarin aiheena oli palvelutyö. Teemalla Naiset arjen taitajina halusimme nostaa esiin naisten näkymättömän työn, heikosti palkatun, huonosti arvostetun työn, joka kuitenkin on yhteiskunnan toimivuuden kannalta välttämätöntä. Tarkastelimme palvelutyötä kolmen alan ja ammattiryhmän kautta. Seminaarien aiheina olivat siivouspalvelu vuonna 2008, ruokapalvelu vuonna 2009 ja vanhustyö vuonna 2010. Toimittaja Leena Packalénin laatima kooste seminaareista on ohessa.

Seminaarikooste Naiset arjen taitajina (pdf)

Puheenvuoroja Miina Sillanpäästä

Outi Piiroinen-Backman piti vuoden 2014 Seuran vuosikokouksessa esitelmän Miina Sillanpään elämästä ja bibliografiasta.

Miina Sillanpään elämäntyö bibliografian kuvaamana (pdf)

Miina Sillanpään Säätiön säätiönjohtaja Eija Sorvari piti vuoden 2015 Seuran vuosikokouksessa esitelmän “Miina Sillanpään Säätiö 50 vuotta”.

Miina Sillanpään Säätiö 50 vuotta (pdf)

Mar 11, 2015 | Posted by | 0 comments
Premium Wordpress Themes by UFO Themes